Osakkeet

Useat toimivat yritykset ovat osakeyhtiöitä ja yhtiöiden tarkoituksena on tuottaa voittoa ja samalla kasvaa. Osakeyhtiön omistajat omistavat yhtiön osakkeita ja näillä osakkeilla omistaa siis oman prosenttiosuutensa verran yhtiöstä sekä saa yhtiön tekemästä voitosta yhtiökokouksen määrittelemän osingon tuottona. Osakkeita ostetaan siis osingon sekä yrityksen odotetun kasvun vuoksi. Jos yritys ei onnistu kasvamaan tai tekemään tulosta, voivat osakkeet osoittautua jopa arvottomiksi tai niiden arvo voi laskea.

Osakekauppaa tehdään erilaisissa pörsseissä, joiden kaupankäynti määrittelee, nouseeko osakkeen hinta vai laskeeko samalla edellä mainitulla syyllä eli onko yrityksen suunta ylös- vaj alaspäin. Jos osakekauppa olisi näin helppoa, kaikki tekisivät sitä mutta tavallinen ylösalas- liikkeen lisäksi osakkeen arvo voi jäädä junnaamaan paikoilleen, ja silloinkin se voi olla vielä hyvä sijoituskohde, jos yritys tekee tuottoja ja sitä kautta maksaa hyvää osinkoa. Lisäksi osakemarkkinoita vaivaa erilaiset odotusarvot, ei riitä, että tiedetään miten yrityksellä menee, yritetään analysoida, miten yrityksellä menee tulevaisuudessa ja sitä kautta päättää, missä vaiheessa kannattaa joko ostaa tai myydä osakkeita. Joskus voidaan yrityksen tulevaisuus analysoida aivan päin honkia ja tehdä investointipäätös tai myyntipäätös väärällä hetkellä ja tuloksena onkin omaisuuden pieneneminen kuin tavoitteena oli omaisuuden kasvattaminen.

Nykyään moni pieni osakesijoittaja tekee sijoituksensa sijoitusyhtiöiden ja pankkien kautta. Tällöin sijoittaja on keskustellut sijoitusasiantuntijan kanssa ja sopinut riskitasoista ja sijoitusmääristä. Sijoittaja itse ei välttämättä halua tai ehdi seurata osakemarkkinoita vaan maksaa jonkinlaisen palkkion perustuen sijoitustensa kokonaismäärään tällä sijoitusyhtiölle, joka sitten tekee analysoinnit ja päätöksen varsinaisesta sijoittamisesta. Mitä paremmin sijoitusyhtiö toimii, sitä paremmin sen sijoittamat rahat tuottavat ja sitä enemmän sen palveluihin kohdistuu kiinnostusta, mikä taas mahdollistaa itse sijoitusyhtiön kasvun ja tuloksenteon. Yksi tällaisia maailman kuuluisampia sijoitusneroja on amerikkalainen Warren Buffett. Herra Buffet on lähes 90-vuotias mies, jonka oma varallisuus hipoo 90 miljardin dollarin tasoa! Buffett tunnetaan arvosijoittajana. Hänen periaatteenaan on sijoittaa vain yrityksiin, joiden todellinen arvo (intrinsic value) on suurempi kuin markkina-arvo (market value). Lisäksi hän sijoittaa vain sellaisiin yrityksiin, joiden toimintaa ja alaa hän itsekin ymmärtää. Hän aloitti oman arvopaperikauppansa 11- vuotiaana ja töitä hän teki jo 15-vuotiaana jakaen lehtiä. Kouluja hän kävi sen verran, että hänellä on maisterin koulutus Columbian Business Schoolista.

Buffetismi

Buffett on esimerkki uudesta rikkaudesta, joka voi olla mahdollista sijoittamisella. Hän on käytännössä ollut mukana sijoitusmarkkinoilla yli 70 vuotta. Hän on saanut toiminnastaan sekä kiitosta, ylistystä että kritiikkiä: esimerkiksi 2017 Financial Times -lehdessä kolumnisti Robert Harding kritisoi Buffettia siitä, että hän on vaurastunut välttämällä kilpailua ja minimoimalla pääomainvestoinnit. Hardingin mukaan "Buffettismia" on juhlistettu lukuisissa sijoitusaiheisissa kirjoissa, ja nykypäivänä koko kansantalouden tasolla yritysten voitot ovat suuria ja investoinnit pieniä.

Osakesijoittamisesta

Jos olet miettimässä osakesijoittamista omaksi vaihtoehdoksi, mieti näitä:

  1. Aloita jo tänään
  2. Mieti ensin, miksi haluat sijoittaa, miten pitkäksi ajaksi ja millaisia riskejä haluat ottaa.
  3. Mieti, onko sinulla itselläsi aikaa ja kiinnostusta sijoituksiesi ja markkinoiden seuraamiseen.
  4. Sijoita osakkeisiin tasaisin väliajoin, älä osta kaikkea kerralla eli tee ajallista hajautusta
  5. Sijoita mielellään useampaan, ehkä 3-5 osakkeeseen eri toimialoilla. Älä laita kaikkia munia samaan koriin, näin hajautat omaa riskiäsi.
  6. Osakesijoittaminen ei ole pikavoittojen hakemista, vaan kyseessä on pitkän aikavälin tuottolaskelman
  7. Kun mietit sijoittamista, valitse itsellesi sopiva välittäjä ja käytä vaikka netin tietoja vertailuun. Katso kaupankäyntipalkkiota ja mikäli annat suuremman summan ja kaikki oikeudet sijoitusyhtiölle, tutki yrityksen historiaa ja nykytilannetta tarkasti