Rahastosijoittaminen

Jos osakesijoittaminen tuntuu vaikealta, ja haluat hieman riskivapaampaa sijoitusvaihtoehtoa, mutta kuitenkin kasvavaa sijoitusomaisuutta. Sinun valintasi voisi olla sijoittaminen rahastoihin. Rahastoihin sijoittamisessa on hieman enemmän erilaisia hallinta- ja ostokuluja kuin osakesijoittamisessa mutta se on kuitenkin toimiva tapa saada säästöjä sijoituksille, jotka voit tarpeen niin vaatiessa likvidoida hetkessä.

Rahastoja paljon tarjolla

Rahastosijoittamisessakin on erilaisia pankkeja ja sijoitusyhtiöitä tarjoamassa palveluitaan. Joidenkin asiakkaaksi pääsee jo muutamalla kymmenellä eurolla ja joihinkin vaaditaan jo useampia kymmeniä tuhansia euroja varallisuutta. Se on varmaa, että valikoimasta löytyy jokaisella oma sopiva vaihtoehto ja todennäköistä on, että rahastosijoittamalla saat kuitenkin paremman tuoton säästöillesi, kuin jos jättäisit ne makailemaan omalle pankkitilillesi.

Rahastosijoittamiseenkin on netissä tarjolla jopa videokursseja maksutta eri rahastoyhtiöiden sivuilla. Niiden tarkoituksena on auttaa uusia sijoittajia ymmärtämään mistä on kysymys ja auttamaan valitsemaan omalle tyylille sopiva sijoitustapa.

Sijoitustilin avaaminen

Me testasimme yhden sijoitusyhtiön palveluiden joustavuutta. Sijoitusyhtiö ei ota säilytysmaksuja rahastoille eikä osakkeille ja kaikki ostot ja myynnin ovat palkkiovapaita. Sijoitusyhtiö laskuttaa vain rahastojen hallinnointikulut. Perustietojen antaminen ja pankkitunnusten avulla oman tilin avaaminen ja ensimmäisten sijoitusten tekemiseen meni aikaa noin 5 minuuttia ja samalla tuli ilmi, että ainakin valitsemamme sijoitusyhtiö tarjosi huomattavasti laajemman sijoitusmahdollisuuden rahastoihin kuin oma pankki, joissa aiemmat rahastosijoitukset ovat olleet – olen näin siis itsekin harrastanut hajauttamista ottamalla käyttööni toisen sijoitustilin. Rahastosijoittaminen ei ole riskitöntä sijoittamista. Rahastosijoittamisessakin sijoittaja itse tekee päätöksen siitä koska ja mihin hän varojaan sijoittaa. Tärkeintä on muistaa, että tämäkin sijoitustapa on pitkänajan sijoittamista, jossa tavoitteena on muutaman prosentin tuotto vuodessa. Parhaimpien sijoitusyhtiöiden rahastosijoitukset ovat tuottaneet esimerkiksi kolmen vuoden aikajänteellä yli 40%.

Sijoitusten arvo heittelee

Pidä pää kylmänä ja pysy alkuperäisessä säästösuunnitelmassasi, vaikka sijoituksesi arvo vähän heiluisikin. Jos 100 euron sijoituksesi on laskenut hetkellisesti 90 euroon, älä panikoi. Se on normaalia ja kuuluu asiaan.

Sijoittajan tulee aina ymmärtää, että rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On aina olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin, mutta toisaalta voit saada niille tuottoa. Historiallinen kehitys ei ole koskaan tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee aina perehtyä rahastoesitteiseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Näitä ohjeita noudattamalla ja rauhassa päätöksiä tekemällä on mahdollista vuosien aikana pienillä 50 tai 100 euron kuukausipanostuksilla kasvattaa usean tuhannen euron säästöpaketti. Luonnollisesti mitä enemmän pystyy sijoittamaan, sitä suurempi potti on mahdollinen - jokainen oman taloutensa mukaisesti.