Sijoittamisesta

Tehdessäsi omaa päätöstäsi tavasta, millä alat kerryttää omia varojasi. Mieti mitä jokapäiväinen elämäsi pystyy järjestämään sivuun. Älä sijoita enempää kuin oikeasti pystyt ja älä varsinkaan ota pankkilainaa ostaaksesi osakkeita – se voi onnistua, mutta riskit ovat suuret.

Mikä sopii sinulle itsellesi?

Mieti etukäteen, kuinka pitkän ajan sijoittamista harkitset ja haluatko sittenkin sijoittaa johonkin konkreettiseen kuten paikalliseen yritykseen tai kiinteistöihin. Suorat omat sijoitukset ovat luonnollisesti sekä suurin riski että suurin mahdollinen tuotto- aivan kuten historiassa ne ensimmäiset tehtaiden rakentajat tai kaivosten omistajat. Harvat onnistuivat, mutta ne, jotka onnistuivat, tekevät yhtä tiliä. Kun mietit sijoittamista, aloita vaikka ajatuksesta - onko sinulla rahaa tililläsi? Nimittäin jos tililläsi on rahaa, se kannattaa laittaa "töihin" eli sijoittaa se. Sijoitusvaihtoehtoja on sitten paljon ja voit vaikka varata omasta pankistasi ajan sijoitusneuvojalle, joka kertoo sinulle tarkemmin mitä on tarjolla. Ajan varaaminen ei pankista maksa mitään eikä sinun ole pakko alkaa sijoittamista, mutta keskustelu asiantuntijan kanssa kasvotusten voi tuoda vastauksia avoimena oleviin kysymyksiin.

Voit vaikka harjoitella sijoittamista eri pankkien tarjoamilla sijoituspalveluilla, joissa joihinkin pääset mukaan jo kymmenen euron minimisijoituksella. Luonnollisestikaan kymppi kuukaudessa ei pitkälläkään aikavälillä ja hyvin osuvalla sijoituksella tule tuottamaan suuria summia, mutta ainakin pääset kokeilemaan reaalisesti, miten sijoittaminen tapahtuu ja mitä se sinulta itseltäsi vaatii.

Suora osakesijoittaminen toivoo sijoittajalta aikaa ja kiinnostusta eri yhtiöihin, jotta tekisit ratkaisut perustuen tietoon, etkä "musta tuntuu"- lähtökohtiin. Sijoittaminen taasen rahastoihin mahdollistaa joillakin palveluntuottajilla kuten pankeille riskitason valinnan kautta heidän omien yhdistelmärahastojen käytön, jolloin sinun sijoittajan ei tarvitse miettiä käytännössä paljon mitään. Ja jos käytät muita kuin pankin sijoituskanavia, voi olla että sinun on hieman enemmän luettava eri vaihtoehdoista, jotta löydät sen sinulle sopivimman sijoitusvälineen.

Ei ole pikatietä rikkauksiin

Tosiasia on, että lukuun ottamatta onnella voitettuja miljoonia kaikki sijoitusvälineet ja tavat liittyvät pitkäaikaiseen sijoittamiseen ja sitä kautta säästöjen kasvattamiseen korkoa korolle periaatteen, ajallisen hajauttamisen ja kohdehajauttamisen kautta.